niedziela , Sierpień 18 2019
Home / Bez kategorii / Polski Boczek Wieprzowy Dojrzewający – Przepis

Polski Boczek Wieprzowy Dojrzewający – Przepis

Naturalnie konserwowany boczek w procesie Macerowania Polskim Białym Cukrem w kryształkach i Peklowania Polską solą naturalną. Smakiem i konsystencją przypomina Włoską Szynkę Parmeńską czy Hiszpańską Szynkę Jamón Serrano. Jest to kompletny przepis na Polski Boczek Wieprzowy Dojrzewający od SIEDLCE.TV.

Mięsa długo dojrzewające – Boczek.

Witam serdecznie wszystkich widzów siedlce.tv – Dzisiaj przedstawiamy Państwu przepis na Polski Długo Dojrzewający Boczek Wieprzowy. Do wykonania przepisu potrzebujemy duży, ładny i świeży kawałek surowego boczku wieprzowego , który bardzo starannie myjemy i osuszamy. Mięso posypujemy cukrem i dokładnie wcieramy go w całą powierzchnię. Czekamy kilka minut aż mięso puści pierwsze soki, następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po upływie 12 godzin wylewamy sok, obracamy delikatnie mięso na drugą stronę, posypujemy lekko cukrem i wcieramy go w mięso, następnie wkładamy ponownie wszystko do lodówki na kolejne 12 godzin. Po łącznym czasie 24 godzin Macerowania mięsa w cukrze, starannie myjemy je i dokładnie osuszamy. Czyste i suche mięso obtaczamy w soli kuchennej z Wieliczki, dobrze ją wcieramy i czekamy kilka minut aż mięso puści soki. Podobnie jak w przypadku cukru, osolone mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin, po czym odlewamy sok, obracamy, dosalamy i wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 12 godzin a następnie myjemy i osuszamy. Mamy już za sobą 24 godziny Macerowania mięsa cukrem i 24 godziny Peklowania solą kuchenną. Teraz przyszedł czas na przyprawy. Używamy do tego swoich ulubionych. Ja użyłem czosnku granulowanego, papryki słodkiej oraz ostrej, pieprzu i odrobinę gotowej mieszanki do mięs. Przygotowane mięso, zostawiamy na kilka minut tak aby przyprawy wchłonęły resztki wody i utworzyły cienką warstwę przylegającą do mięsa, następnie powoli wkładamy mięso do pończochy i delikatnie naciągamy ją i zawiązujemy na końcu. Tak przygotowany boczek zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu na minimum 5 dni w celu dojrzewania. Po upływie 5 dni nasz boczek jest już gotowa do spożycia. Długo dojrzewający boczek kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Podajemy w formie kanapek czy np z krakersami. Fani długo dojrzewających mięs, będą wiedzieli co zrobić. Smacznego!