wtorek , Listopad 12 2019
Home / SIEDLCE.TV POLECA / Polska Szynka Wieprzowa Dojrzewająca – Przepis

Polska Szynka Wieprzowa Dojrzewająca – Przepis

Naturalnie konserwowana szynka w procesie Macerowania Polskim Białym Cukrem w kryształkach i Peklowania Polską solą naturalną. Smakiem i konsystencją przypomina Włoską Szynkę Parmeńską czy Hiszpańską Szynkę Jamón Serrano. Jest to kompletny przepis na Polską Szynkę Wieprzową Dojrzewającą od SIEDLCE.TV.

Mięsa długo dojrzewające – Szynka.

Witam serdecznie wszystkich widzów siedlce.tv – Dzisiaj przedstawiamy Państwu przepis na Polską Długo Dojrzewającą Szynkę Wieprzową. Do wykonania przepisu potrzebujemy duży, ładny i świeży kawałek surowej szynki wieprzowej , który bardzo starannie myjemy i osuszamy. Mięso posypujemy cukrem i dokładnie wcieramy go w całą powierzchnię. Czekamy kilka minut aż mięso puści pierwsze soki, następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po upływie 12 godzin wylewamy sok, obracamy delikatnie mięso na drugą stronę, posypujemy lekko cukrem i wcieramy go w mięso, następnie wkładamy ponownie wszystko do lodówki na kolejne 12 godzin. Po łącznym czasie 24 godzin Macerowania mięsa w cukrze, starannie myjemy je i dokładnie osuszamy. Czyste i suche mięso obtaczamy w soli kuchennej z Wieliczki, dobrze ją wcieramy i czekamy kilka minut aż mięso puści soki. Podobnie jak w przypadku cukru, osolone mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin, po czym odlewamy sok, obracamy, dosalamy i wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 12 godzin a następnie myjemy i osuszamy. Mamy już za sobą 24 godziny Macerowania mięsa cukrem i 24 godziny Peklowania solą kuchenną. Teraz przyszedł czas na przyprawy. Używamy do tego swoich ulubionych. Ja użyłem czosnku granulowanego, papryki słodkiej oraz ostrej, pieprzu i odrobinę gotowej mieszanki do mięs. Przygotowane mięso, zostawiamy na kilka minut tak aby przyprawy wchłonęły resztki wody i utworzyły cienką warstwę przylegającą do mięsa, następnie powoli wkładamy mięso do pończochy i delikatnie naciągamy ją i zawiązujemy na końcu. Tak przygotowaną szynkę zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu na minimum 5 dni w celu dojrzewania. Po upływie 5 dni nasza szynka jest już gotowa do spożycia. Długo dojrzewającą szynkę kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Podajemy w formie kanapek czy np z krakersami. Fani długo dojrzewających mięs, będą wiedzieli co zrobić. Smacznego!